1 av 3
CousCous med rostade grönsaker. Foto: Martin Alfredsson/Food In Action.
2 av 3
Bönsallad med frön. Foto: Martin Alfredsson/Food In Action.
3 av 3
Sötpotatissallad. Foto: Martin Alfredsson/Food In Action.

Couscoussallad och rostade grönsaker

  
Här tillagar du grönsaker, cous-cous, sallad och dressing för sig. Allt läggs sedan i olika lager i en stor glasskål och dressing droppas på från ovan.

  
Grönsaker

Här kan du blanda i de grönsaker/rofrukter du gillar. Vi använde:

1 röd paprika
1 gul paprika
2 rödbetor (som vi rostade för sig så inte allt blir rosa)
1 liten fänkål fint strimlad
3 morötter
6 små zucchini
2 sötpotatis
2 gul lök
3-4 msk kallpressad olja
Salt och peppar

  
Cous-cous

2,75 dl cous-cous
5 dl grönsaks eller kycklingbuljong
100 gram getost

  
Sallad

75 gram mixade örter och grönsallad. Det kan vara isberg- ekblad, ruccola, frisésallad, rosésallad, persiljeblad, koriander, babyspenat etc.

  
Dressing

1,5 dl kallpressad olivolja
1 struken tsk cayennepeppar
2 tsk malen spiskummin
3 msk tomatpuré
2 lime – juice samt cest (det yttersta gröna på skalet)
2 tsk örtsalt

Skala och tärna grönsakerna i liknande stora bitar. Ringla över olja, salta och peppra. Rosta grönsakerna i ugn på 175 grader tills de fått fin färg. Koka upp buljong och häll över de torra cous-cousgrynen, låt stå i 5-10 minuter.
Tärna feta-osten.
Gör dressingen geno att vispa ihop alla ingredienser i en egen skål.
Skölj örter och grönsalladsbladen.

Vid servering. Bottna skålen med den färdiga cous-cousen. Lägg i tärningar av fetaosten. Lägg därefter på varma rostade grönsaker. Toppa dessa med örter och grönsalladsbladen. Ingla över dressingen – klart!

  
Bönsallad

100-200 gram brytbönor skurna i bitar, haricot verte eller sockerärtor
2 dl blandade frön såsom, solroskärnor, pumpakärnor, sesamfrön eller pinjenötter.
1 msk honung
1 msk balsamvinäger
1 msk japansk soya
2 vitlöksklyftor pressade
Salt och peppar

  
Sötpotatissallad – Kumara Salad

8-10 personer buffé

1 kg sötpotatis alternativt 400 gram potatis, 600 gram morötter
2 apelsin
2 paket bacon
1-2 tsk curry
1 röd paprika i bitar
2 stjälkar blekselleri i strimlor
½ dl vårlök, eller gräslök fint strimlat
2½ dl majonnäs
1 dl persilja hackad
Salt och peppar efter smak

Skala och tärna sötpotatisen, koka eller ångkoka tills mjuk. Häll bort vattnet.
Skala och skär apelsinen i bitar alternativt i filéer.
Bita och bryn baconet tills krispigt, tillsätt curryn i pannan och låt det svalna lite.
Blanda sötpotatis, apelsiner och bacon (ok om lite ljummet fortfarande) med övriga ingredienser i en vacker skål. Strö över hackad persilja och salta och peppra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".