Lax med ostgratinerad potatis och räksås. Foto: Martin Alfredsson/Food In Action.

Panerad lax på grönsaksbädd med räksås

  
2 port.

200g portions laxbitar
½ dl ströbröd
2 msk smör eller olja
100g röd paprika
250g broccoli buketter
100g färska champinjoner
Salt och vitpeppar

Skär laxbitarna i 4 smala längder. Vänd ner de i ströbröd.
Stek på låg värme i hälften av smöret eller olja i stekpanna i 2 min varje sida, salta och peppra.
Skölj grönsakerna, skär paprikan i lagom stora strimlor, skiva champinjonerna och skär broccoli i små buketter.
Fräs grönsakerna i 5 min. OBS! grönsakerna skall vara al dente, alltså knapriga.
Salta och peppra vid behov.
Lägg grönsakerna i en form och lägg över laxbitarna.
Serveras med ostgratinerad potatis.

  
Räksås

2 dl creme fraiche
200g  skalade räkor
1 tsk hackad dill
Ev salt och peppar

Vispa creme fraiche pösigt, blanda i resten av ingredienserna.
Smaka av med salt och peppar.

  
Ostgratinerad potatis

4 port.

600g kokt potatis
1 dl riven ost
1 msk smör eller olja
Salt och peppar

Skala och skiva potatisarna i 1 cm tjocka skivor.
Fräs de i smör eller olja för att få stekyta i stekpanna, salta och peppra. Ta upp potatisarna och lägg de i en ugnsform, strö över riven ost och gratinera i 8-10 min. i 200°c.

Klart att servera!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista