Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Dukkha med jordgubbar och olivolja. Foto: Sandra Pettersson.

Dukkha, egyptisk nöt- och kryddblandning

  
0,5 dl sesamfrö, svarta eller vita
0,5 dl hasselnötter
0,5 dl mandel
1 msk koriander frö 
1 msk kummin hel
1 msk hel svart peppar
1 krm timjan
1 tsk spiskummin
1 msk flingsalt

Gör så här:

Rosta sesamfrö i en torr panna tills de börjar "knastra".
Rosta nötter och mandel för sig i en torr stekpanna tills de blir gyllenbruna.
Rosta alla kryddor tillsammans i en torr stekpanna tills det doftar rostat. Låt alla kryddor, frön och nötter svalna. Krossa dom i en mortel eller i en mixer. Blanda därefter i flingsalt.
Serveras tillsammans med färska jordgubbar som först doppas i lite kallpressad olivolja samt några droppar balsamvinäger, därefter doppar du gubben i dukkhan. MUMS!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".