1 av 2
Nisse Simonsson inför middagen. Foto: Björn Nordquist/Sveriges radio.
2 av 2
Kryddig ugnsbakad lax. Foto: Björn Nordquist/Sveriges radio.

Ugnsbakad kryddig laxsida med blomkålsris och linsdaal

  
Laxen

Laxsida med skinn och utan ben
1-2 röda chiliefrukter
1 limefrukt, skal och saft
3-4 msk färsk riven ingefära
2-3 klyftor vitlök
30-40 gram smör
Örtsalt

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen på en välsmord långpanna.
Dela chilifrukterna och ta bort fröna. Finhacka och fördela över laxsidan. Tvätta limefrukten väl, torka av och riv fint det yttersta ljusgröna på skalet över fisken. Pressa över saften över fisken.
Skala ingefära och vitlök, finhacka eller riv fint över fisken.
Hyvla över smör och grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

Använd vildfångad, MSC- eller KRAV-märkt lax till denna rätt, som kan lagas på alla typer av större fiskar. 

  
  
Linsdaal

1 gul lök
4 msk kallpressad olja, oliv eller raps
2 -3 krm torkad chili
1 tsk garam masala eller het curry
1 msk färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
1 tsk koriander
½ tsk mald kummin
1 krm kanel
4 dl röda linser
400 gram krossade tomater
4 dl vatten
ev. 1 dl oliver utan kärnor
salt och peppar efter smak
ev. lite socker

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i olja i några minuter.
Rör ner alla kryddor och fräs runt med löken i några minuter.
Häll i linser och rör om ordentligt. Häll därefter i krossade tomater samt vatten.
Rör om och låt linsgrytan puttra på relativt låg värme i cirka 25-30 minuter.
Smaka av med salt och peppar, lägg ev. i oliver och tillsätt lite socker. Klar att servera.

  
Blomkålsris

½ huvud färskt blomkål
2 tsk örtsalt
1 tsk spiskummin
½ tsk gurkmeja

Riv den färska blomkålen på det grova på rivjärnet. Lägg i en skål och strö över kryddorna. Klart att servera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".