Karsten Thurfjell tipsar om dryck till ugnsbakad kryddig laxsida m.m.

Vin och vatten!
7:56 min

Menys Fia Gulliksson besöker den pensionerade kirurgen Nisse Simonsson.
Här finns samtliga dryckestips till de maträtter som tillagas i programmet. (Meny 2012-06-07)

  
Dukkha, egyptisk nöt-och kryddblandning

Jordgubbar med balsamsyrlig dressing och salt nötblandning = rosébubbel

7781 Louis Bouillot Rosé, Crémant de Bourgogne 109 :-

Piggt rosébubbel med bra Pinot Noirkaraktär, dominerad av röda vinbär och jordgubbar.

  
Spenat- och bladsallad med avocado och sardellströssel

Typisk medelhavsmat med sälta kräver ett generöst vitt medelhavsvin:

2128 Terredora Fiano di Avellino 2010, Kampanien, Italien 89:-

Fruktmättad syditalienare med viss fetma och solmogen, fint syrabalanserad, lätt tropisk frukt.

  
Ugnsbakad kryddig laxsida med blomkålsris och linsdaal

Till ingefärskryddad lax är Pinot Noir den perfekta kombinationen:

5447 Bourgogne Cuvée Margot 2009, Olivier Leflaive 129 :-

Ungt och friskt med yppig, bärig frukt, bra balans och inslag av jordgubbar, plommon, kryddor och mineraler. Lätt och mycket delikat för priset.

5470 Bourgogne Vieilles Vignes de Pinot Noir 2009, Albert Bichot 97 :-

Ungt och fräscht med bra syra och inslag av hallon, tranbär, röda äpplen, citrus och mineraler. Bästa röda Bourgognen under hundralappen.

  
Nöt och chokladkluster med bärkompott

Se till att ha sparat lite av det rosa bubblet!

7781 Louis Bouillot Rosé, Crémant de Bourgogne 109 :-

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".