Ukrainska Halushky med skirat smör. Foto: Food in Action.

Ukrainska Halushky med skirat smör

  
Halushky är det ukrainska namnet för dumplings eller degknyten, vanligtvis gjorda på mjöl och potatis. De serveras ofta som stärkelse till en gryta eller en stek eller på sidan om eller som en egen liten rätt.
De påminner om en lättare, mindre kroppkaka med ost istället för fläsk som dagens fyllning. Dagen till ära så dekorerar vi bordet i blågult. Receptet räcker till cirka 24 små pingisbollsstora knyten.

Knyten:
2,5 dl potatismos
1 dl fint råriven potatis
1 ägg
1 tsk fint råriven gul lök
ca 2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl riven västerbottenost
1 äggula
1 krm grovmalen svartpeppar

Toppa med:
Brynt smör
Färska örter som exempelvis gräslök, persilja, körvel eller koriander.

I en medelstor skål, rör ihop fint råriven potatis som du pressat all vätska ur genom en sil. Blanda ner potatismos, ägg och lök tills väl blandat. Krydda med salt och peppar. Blanda mjöl och bakpulver, rör ner i potatisblandningen. Blandningen måste vara tillräckligt tjockt för att kunna rulla till små bollar.

Fyll en stor kastrull med lättsaltat vatten och koka upp.

Rör ihop fyllningen. Dela degen i 24 små bitar. Rulla till små bollar. Platta till bollarna och placera en halv tesked fyllning i mitten. Nyp degen runt fyllningen för att täta den igen till en boll.

Släpp ner halushkyn snabbt i det kokande salta vattnet, rör om försiktigt en gång, och låt koka från 5 till 8 minuter. Lyft upp bollarna med en sked och låt rinna av i ett durkslag. Placera på ett serveringsfat, slå över rikligt med brynt smör, och toppa med örter. 
Servera gärna med gräddfil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista