Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

North Texas Red Chili

Publicerat torsdag 14 juni 2012 kl 01.00
Chili med tillbehör. Foto: Fia Gulliksson.

  
En gång fick min kockkompis Jens Linder
nöjet att få assistera Nils Hansson, musikkritiker på DN, vid tillagningen av en rejäl sats chili. Av honom fick han följande recept som jag och Rickard nu rört till. Receptet utgår från vinnarreceptet i en chilitävling som arrangerades av Texasjournalisten Francis X Tolbert, en man som vigde sitt liv åt denna eldiga köttgryta. 

Det hela började på det tidiga 60-talet då Tolbert skrev en artikel som  fick rubriken "Jakten på den äkta chilin". 

Under de kommande åren fick han 48 000 brevsvar från världens alla
hörn. Han läste, lagade, reste, provåt och intervjuade levande legender 
som Cap Warren, den siste ranchkocken som fortfarande kokade 
mat åt sina cowboys på en vedeldad spis bakpå den täckta kokvagnen. 

Ganska snart kunde Tolbert slå fast vad som a b s o l u t inte får finnas med i en chili:

  • tomater
  • vita bönor
  • gul lök
  • köttfärs

Äkta chili lagar man nämligen på hela köttbitar och rätt lagad ska den
vara just vad namnet chili con carne antyder: rödpeppar med en 
viss tillsats av kött. 

Tolbert arrangerade också världens första chili-VM och det 
recept som publiceras här är alltså en försvenskad variant av den som segrade 
- NORTH TEXAS RED. 

Det är en jättesats som passar till ett rejält party eller att frysas in. Man behöver naturligtvis inte följa rekommendationerna om chilifrukterna utan får ta vad man får tag på och känna sig fram. Ni hittar också receptet i Jens Linders bok .

Här finns också en rolig animerad tolkning av receptet på , ursprungligen försvenskat recept av Erik Hörnfeldt som publicerade det på 80-talet i Expressen.

  
Portioner: 20-25

Tillagningstid: Cirka 6 timmar

  • 5 anchochili + 2 dl vatten
  • 2 chipotlechili (rökt, konserverad)
  • 4 birdseyechili (färsk eller torkad)
  • 5 jalapeñochili (inlagd)
  • baconfett (alternativt olja) att steka i (utgå från ett halvkilo av det fetaste bacon som står att finna)
  • 15 stora vitlöksklyftor, grovhackade
  • 4 kg oxkött, i stora tärningar
  • 1 1/4 dl mjöl
  • 2 1/2 dl chilipulver (den vanliga, snälla sorten från vanliga livsmedelsbutiker)
  • 1 tärning mörk oxbuljong
  • 1–2 l ljust öl
  • 2 msk spiskummin
  • 2 msk oregano
  • 2 msk malda korianderfrön
  • 1/2 msk socker
  • salt

Tillbehör:

  • majschips
  • gräddfil
  • riven cheddarost
  • sallad
  • tortillas
  • inlagda jalapeños
  • salsa
  • guacamole

  
Man behöver en stekpanna och en stor gryta på cirka 6 liter.

  
1. Ta bort stjälkar och frön från chilifrukterna.

2. Koka anchon 15 minuter under lock och hacka den övriga chilipepparn.

3. Skär loss det feta på baconet, skiva och fräs det långsamt i stekpannan tills fettet har smält ut. Häll av det mesta och spara till senare.

4. Fräs vitlöken gyllenbrun (men se upp så att den inte blir svart) i stekpannan. Lägg den i grytan.

5. Bryn köttet i omgångar och lägg i grytan.

6. Blanda mjöl och chilipulver och strö över grytan. Blanda om noga.

7. Sila av den kokta anchochilin (från punkt 2) och spara kokvattnet. Kärna ur och hacka den.

8. Tillsätt alla chilisorter, kokvattnet, buljongtärning och öl tills det täcker.

9. Rör ner spiskummin, oregano, koriander, socker och salt. Småkoka tills köttet faller sönder. Det tar cirka 4 timmar. Rör ofta, den bränner lätt fast i botten.

10. Servera med majschips, gräddfil, riven cheddarost, sallad, tortillas, inlagda jalapeños, salsa, guacamole eller vad ni behagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".