Pannacottor under färdigställande. Foto: Björn Nordquist/Sveriges radio.

Messmörspannacotta med lingon och rosmarinkaramell

  
Pannacotta:

  • 7 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 60 gram socker (cirka ¾ dl)
  • 6 msk gammeldags messmör
  • 2 gelatinblad läggs i blöt
  • 1 tsk vaniljsocker

Karamell:

  • Socker
  • Vatten
  • Rosmarinkvist

Dekoration:

  • Frysta lingon
  • Kvist färsk rosmarin

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 10 minuter. Koka grädde, mjölk och socker, ta av från värmen och tillsätt puré/messmör samt gelatinblad. Fyll finaste glaset. Låt stelna.

Smält sockret till en ljusbrun karamell i en tjockbottnad kastrull. Dra av karamellen från värmen och tillsätt försiktigt lite vatten och en kvist rosmarin. Ställ tillbaks på värmen och låt sockret smälta och koka ihop i vattnet. Låt puttra tills det nästan börjar tjockna igen. Sila bort kvisten och slå upp på en väl rengjord glasflaska.

Innan servering toppar du med frysta lingon och ringlar över lite rosmarinkaramell, dekorera med en kvist rosmarin. Servera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".