Tsebhi Derho – eritreansk kycklinggryta med tillbehör

Tsebhi Derho är en traditionell eritreansk kycklingryta vars karakteristiska smak utgörs av kryddblandningen berbere. Kyklinggrytan serveras med injera, det syrliga eritreanska brödet, och hårdkokta ägg. Feven brukar ibland byta ut den hela kycklingen mot kycklinglårfilé.


Beräknat för fyra personer


En hel kyckling som styckas (eller ca 1 kg kycklinglårfilé)
ca 1 kg gul lök
2-3 dl berbere
ca 250g kryddsmör (tesmi, se recept nedan, kan bytas ut mot matolja)
ca 200g tomatpuré
ca 2dl vatten
vitlök peppar och salt
ca 8 st hårt kokta ägg


Finhacka löken och fräs länge på låg värme med kryddsmöret, tills vätskan dunstat och löken har fått färg.

Tillsätt berbere och fräs den med löken några minuter innan du tillsätter tomatpurén. Rör om och fräs ytterligare 5-10 minuter.

Tillsätt kycklingen och låt den koka på svag värme i 20-30 minuter. Det mesta av vätskan från kycklingen ska dunsta bort och fettet kommer att flyta ovanpå, skilt från den övriga vätskan.

Tillsätt ca 2 dl vatten samt vitlök, salt och peppar.
Skala äggen och lägg in dem i den färdiga såsen.

Servera grytan med injera, shiro, färskost och spenatröra.


Shiro – eritreansk sås på kikärtsmjöl

Beräknat för 2-4 personer beroende på om det serveras som rätt eller som tillbehör. 

Den här kikärtsåsen är perfekt för vegetarianer då den innehåller mycket protein. I Eritrea åts den traditionellt under den ortodoxa kyrkans fasteperiod eftersom man då inte äter kött. Shiro, kryddat kikärtsmjöl, finns att beställa på nätet. Det går också att köpa kikärtsmjöl i hälsokostbutiken och krydda upp såsen med berbere. Shiro kan servers som enda rätt, tillsammans med injera och eventuellt färskost.


Ingredienser: 
1 stor gul lök
2 stora tomater
5 dl vatten
ca 1 dl shiro, kryddat kikärtsmjöl
vitlök salt och peppar
ev grön chili

Fräs löken länge tills mycket av vattnet dunstat och den är mjuk och har fått färg.

Passera tomaterna i matbredare och tillsätt i den frästa löken.

Låt såsen sjuda ca 5 min, mycket av vattnet från tomaterna ska dunsta. Tillsätt vatten och koka upp.

Ta av kastrullen från spisen och vispa försiktig i shiro. Koka i svag värme i ca 15 minuter - såsen skall var tjock.

Pressa i lite vitlök och smaka av med salt och peppar.

Serveras med injera och gärna grön chili.


Spenatröra på eritreanskt vis

Beräknat för 4 personer, serveras som tillbehör

500 g färsk spenat eller fryst, hackad spenat
1 medelstor zuccini
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
3/4 dl raps- eller olivolja
¼ buljongtärning, utspädd i några matskedar vatten

Finhacka löken och fräs den i olja i en djup panna tills den blir mjuk.

Hacka zuccinin och tillsätt i blandningen. Fräs i ca 5 minuter på hög värme under omrörning.

Tillsätt den hackad spenaten samt vitlök, buljong eller salt. Låt spenaten sjuda några minuter på hög värme under omrörning.

Vattnet ska dunsta bort och blandningen skall fortfarande var grön och lite glansig av oljan.


Fevens färskost

Den här färskosten är syrlig och samspelar fint med de övriga såserna och rörorna.

½ liter fil eller kefir
½ persilja
salt

Koka en liter vanlig fil eller kefir på svag värme i fem minuter. Tag kastrullen från spisen och låt det svalna. 

Sila bort vasslen med en sil med små hål. Häll massan i en djup talrik och blanda i finhakad persilja och salt.

Kryddsmör

Feven får kryddan till sitt kryddsmör från släkt och vänner i Eritrea. Det här receptet är publicerat med tillstånd av författaren och kommer från boken Laga kryddigt av Gennet Awalom.

1 kg smör (eller margarin Feven rekommenderas dock smör)

1 stor rödlök (125g)

1 hel vitlök

50 g färsk ingefära

2 msk kardemumma

1 tsk kanel

1/2 tsk nejlikor

1 tsk salt

1 tsk gurkmeja

Smält smöret tillsammans med saltet i en kastrull på svag värme.

Skala och hacka rödlök, vitlök och ingefära grovt.

Blanda löken och kryddorna med smöret och koka livligt under omrörning i 20 minuter, tills skummet försvinner. Passa noga så att det inte bränns.

Ta av grytan från plattan och låt stå tills smöret klarnar.

Låt kallna.

Sila försiktigt och häll i en rengjord burk. Kan förvaras i kylskåp i flera månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista