Foto: Tomas Tengby/Sveriges Radio

Huancaínasås

Jordnötssås

(serveras till potatis)
4-6 personer

  • 300 g keso
  • 1 pkt fetaost
  • 200 gr jordnötter
  • 2 mellanstora gula lökar
  • 2 tsk aji amarillo (gul eller annan chilipasta)
  • ½ tsk gurkmeja
  • 2 klyftor vitlök
  • Ev. soda kex (för konsistensen)
  • Oliver för garnering
  • Hårdkokta ägg för garnering
  • Salladsblad
  • Ca 2-3 mellanstora potatisar per person

Tillagning

Förväll löken lätt så att löksmaken blir mildare.

Mixa jordnötterna med ljummet vatten, keso, feta och gurkmeja.

Häll i löken och vitlöken och mixa med övriga såsen.

Krydda med chili och salt efter smak.

Såsens konsistens skall vara tjockflytande, om den skulle vara för tunn kan du få den att bli tjockare med sodakex.

Servera på, individuella assietter eller i ett större serveringsfat, de skalade, kokta, kalla eller varma potatisarna ovanpå salladsbladen.

Häll huancaínasåsen över potatisarna.

Garnera med de hårdkokta äggskivorna och oliverna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".