Nya upplagan av krogguide White guide kommer i början av mars

6:30 min

Spänningen är stor på många av landets krogar just nu, för på måndag den 4 mars presenteras senaste upplagan av restaurangguiden White guide, där redaktionen korar landets bästa restauranger och barer.

Markus Alfredsson som är restaurangchef på Prime Wine Bar i Stockholm har full koll på guiden.
– Jag köper en ny bok varje år, men krogen jag jobbar på är inte med än, men vi hoppas att vi får vara med snart, säger Markus Alfredsson.
Han tror att fler nyfikna människor söker sig till de krogar som finns med i guiden; sådana som inte hade hittat dit annars.

Krogguiden har stor makt och stort ansvar

Förra året fick krogen Franzén och Lindeberg i Gamla Stan i Stockholm titeln Årets bästa restaurang, och på måndag avgörs det alltså vem som får den i år.
– Det är fortfarande väldigt hemligt hur de olika krogarna rankas i den, säger Lars Peder Hedberg är publicistisk chef på White guide.
Han erkänner att de som gör guiden har ganska stor makt.
– Det är också ett stort ansvar vi har, med den här slags domarrollen, men vårt ord är inte lag, säger Lars Peder Hedberg.
Han menar att dagstidningars kritik väger tyngre runt om i landet, men att i landet som helhet är White guide unik.
– Det finns ju ingen som testar restauranger i hela landet på samma sätt som vi gör, säger Lars Peder Hedberg.
Marlene Nilsén som är restaurangchef på Innefickan i Östersund, menar att det är bra marknadsföring att vara med i guiden.
– Det är ju en liten bonus för oss att få vara med i White guide.

Skolmat och caféer testas för första gången

För första gången testar även White guide skolmatskök i år och det kommer även att ges ut en caféguide för första gången. Närmare 50 personer ingår i testpatrullen, och så finns en kärntrupp på ca 10 personer som testar de bästa restaurangerna. Alla tester görs anonymt.
– Först testas restaurangerna av lokala testare, och om det till exempel är någon krog som blivit mycket bättre kommer kärntruppen upp och testar, säger Lars Peder Hedberg.