Menys dryckesexpert Karsten Thurfjell väljer drycker till mingelmenyn

Ja, vad ska man dricka? Det finns knaprigt, det finns hett, det finns syrligt, det finns fett, det finns japanskt med umami, det finns nötighet, rotfruktsötma och sälta.

Allt spelar alltså i munnen, och ingen ställer sig väl och försöker matcha varje enskild smakbit, nej, självklart ska drycken vara lika bekväm som det är lätt att stoppa dessa godsaker i munnen. Och eftersom det är krydd-Lisa som står för recepten kan vi räkna med att det smakar mycket.

Man kan välja att låta drycken helt och hållet spela andrastämman. I mingelsammanhang kan det vara att föredra, och det mest följsamma är tveklöst att korka upp en prosecco, italienskt fruktigt bubbel som tilltalar alla, och så kan man ägna uppmärksamheten åt goda samtal och goda snacks. Prosecco kan ibland var lite väl rund i frukten, men Mionetto Prosecco Extra Dry för 69 kronor tycker jag är tillräckligt torr och aptitretande med en behaglig melonton. Vill man gå upp lite högre på den italienska bubbelnivån finns den snyggt gjorda Ferrari Brut från Trento för 139 kronor, klart stramare, men ändå attraktivt fruktig med äppliga toner.

Men det behöver förstås inte bubbla i glaset, och bland dom nya viner som anländer första mars finns flera med plockmatstycke. Reserva del Pueblo Riesling från Torres anläggningar i Chile är ett riktigt vårvin, med sprits på tungan, citruspräglad fräschör, och lätt tropisk mangoartad avrundning, Reserva del Pueblo Riesling för 89 kronor.

Att det finns en Sauvignon Blanc i Bourgogne är något som även svenska vinkonsumenter sett prov på dom senaste åren, och nu är det dags för en ny Sauvignon de Saint-Bris, denna gång från kooperativet Blason de Bourgogne som haft flera framgångar här på sistone. I en Saint-Bris finns likheter både med grannbyn Chablis och med Loire-byn Sancerre några mil västerut. Nässlor, fläder, lätt smörighet och torrt, mineralrikt slut.  En snackis, om man skulle behöva, Blason de Bourgogne Sauvignon Blanc för 90 kronor.

Ännu mer vårkänslor får man av dom första roséerna, också med bra allroundegenskaper. Behöver man en snackis där, så kan man fråga sig hur nyzeeländska Marlborough Estate lyckats göra en Sauvignon Blanc Rosé, dessutom med extra låg alkohol, 9,5 procent, men det vinet får nog hänföras till kuriositeterna.

Då lyckas nyzeeländska trotjänaren Stoneleigh bättre med sin Pinot Noir Rosé, med både ymniga jordgubbstoner och matinriktad struktur, speciellt bra tror jag Stoneleigh Pinot Noir Rosé för 99 kronor passar till den ingefärsmarinerade råa laxen, och det gäller också min andra roséfavorit, chilenska Santa Alicia Reserva Pinot Noir Rosé, i en lite kryddigare och mineralpräglad stil för 79 kronor.

Sen vet jag ju också att samtalsämnen om det man har i glaset, speciellt bland män, gärna kretsar kring nya ölsorter, och bland dessa väljer jag från hemmafronten Sigtuna East River Lager, en representant för den friska stilen, som nu dyker upp på burk för 16 kronor, med fin balans mellan beska, brödiga och fruktiga toner.

Och i en fyllig, humlemättad stil väljer jag en nyzeeländsk ale med härliga smaker och härligt namn, Epic Armageddon IPA för 28 kronor, nästan ett meditationsöl, men också så uttrycksfullt att man hoppar till mitt i minglet – om nu lite Armageddon skulle behövas.

Bubbel

7749 Mionetto Prosecco Extra Dry, Venetien, Italien 69:-

7721 Ferrari Brut, Trento, Italien 139:-

Vitt

6011 Reserva del Pueblo Riesling 2012, Miguel Torres, Maule, Chile 89:-

5567 Blason de Bourgogne Sauvignon Blanc 2011, Saint-Bris, Frankrike 90:-

Rosé

6019 Santa Alicia Reserva Pinot Noir Rosé 2012, Bio-Bio, Chile 79 :-

6435 Stoneleigh Pinot Noir Rosé 2012, Marlborough, Nya Zeeland  99:-

Öl

1438 Sigtuna East River Lager, Sverige 33 cl 16:-

1523 Epic Armageddon IPA, Nya Zeeland 33 cl 28:-

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".