Lisas salsor. Foto: Fia Gulliksson/Sveriges Radio.

Lisas mangosalsa och vintersalsa av tomat

Tomatsalsa om vintern

Länge leve burktomater! På vintern när man längtar efter tomat är det perfekt botemedel. Men lätta på plånboken, sällan ger så få kronor så mycket lycka som när du uppgraderar tomatburkarna hemma. 

Bli inte förskräckt av mängden ingredienser i salsan, du kan hoppa över en eller två om du vill. Eller så kommer du på ytterligare någon krydda som passar in. En del gillar att ha i oregano, det gillar jag inte alls. Men jag ska inte äta med din mun. Spiskummin är dock ett måste! Om du vill experimentera med lite sprit i den här salsan också rekommenderas en försiktig skvätt whisky eller bourbon. Servera salsan med majschips som du värmt i ugnen ett par minuter.

  • 1 kryddnejlika
  • 0,5 tsk hela spiskummin
  • 0,5 tsk hel anis
  • 0,5 tsk hela korianderfrön
  • 1 burk körsbärstomater
  • 0,5 dl tunt skivad selleri, om du gillar det
  • 2 krm nymald kanel
  • ca 1 msk pressad lime
  • 2 krm fin kakao, gärna en skrytsort
  • ca 0,5 msk ljust muscovadosocker eller råsocker
  • ev 2 tsk mald anchochili
  • lite finrivet limeskal
  • 1 msk finhackad koriander
  • 2 msk finhackad silverlök eller rödlök, gärna sköljd i kallt vatten
  • mycket chipotletabasco

Lägg alla hela kryddfrön i en liten kastrull. Rosta på mycket svag värme tills de doftar ljuvligt och kanske skiftar i färg en liten, liten aning. Tippa upp i en mixerskål. Tillsätt tomater, selleri, kanel, pressad lime, kakao, socker och ancho. Mixa hastigt till slät massa. Mixa inte för länge då tappar du fina toppnoter i arombuketten. Rör ner limeskal, koriander och lök. Smaka av med chipotletabasco, salt, ev mer lime och kanske lite socker.

 

Mangosalsa

Livet blir vansinnig mycket intressantare med tequila i din salsa. Inte på grund av spriten i sig, men alkoholen i tequilan reagerar med fruktsyror och bildar aromatiska estrar.  Exakta proportioner av socker och pressad lime beror på mangons mognad och syra. På samma vis beror mängden örter på om de är späda och milda eller av kraftigare sort. Habanerons fruktiga sting är ett måste i salsan.

  • 250 g (ca 2 frukter) moget mangokött
  • 1 msk fin tequila
  • 1-2 msk pressad lime
  • ½-1 msk ljust muskovadosocker eller råsocker
  • 0,5-1 msk finhackad mynta
  • 0,5-1 msk finhackad koriander
  • 1 msk finhackad silverlök eller schalottenlök
  • 1 nypa havssalt
  • ett par stänk habanerotabasco

Skär av mangoköttet från mangon. Hacka riktigt fint. Om du använder fryst mango blir det bäst om du mixar den med tequila och lime. Mixa mycket hastigt så att du inte förlorar aromer. Smaka av noga med habanero, socker, salt och lime.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".