Rostad rotsellerimousse. Foto: Fia Gulliksson/Sveriges Radio.

Rostad rotsellerimousse

  • ½ mkt stor (500 g) rotselleri
  • lite neutral rapsolja
  • örtsalt, gärna herbamare
  • drygt 1 dl vispgrädde (40 %)
  • 1 nypa timjan
  • nymald svartpeppar

Till servering:

  • Rågbröd
  • Gräslök
  • Lufttorkat kött
  • Torkade tranbär
  • Smulad ädelost
  • Mortlade rostade hasselnötter

Sätt ugnen på 200 grader. Skär skalet av rotsellerin och skär i mycket stora bitar, ungeför som pingpongbollar. Tossa runt rotsellerin med salt och olja i en liten ugnsfast form i glas eller porslin. Rotselleribitarna ska ligga trångt, lite ovanpå varandra. Annars blir den för torr.

Rosta i ugn tills rotsellerin är helt mjuk och fått en gnutta färg, ca 30-50 minuter. Låt svalna något. Mixa helt slätt med grädde, örtsalt och timjan. Smaka av med svartpeppar.

Bred massan på rågbröd och toppa med det du tycker verkar vara trevligast av tillbehören.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".