Lax i misodressing på endiveblad. Foto: Fia Gulliksson/Sveriges Radio.

Lax i misodressing på endiveblad

Får du inte tag på lax av toppkvalitet? Laga något annat! Prova dig noga fram hur mycket lime och miso det behövs. Balansen varierar. Du behöver en supervass kniv till grapefrkten.

  • 250 g lax av tipptoppkvalitet
  • 1 blodgrape

Marinad:

  • ca 2-3 msk ljus miso
  • Ev 1 tsk finosherry
  • 2-3 msk pressad lime
  • 1 msk ljus soja, t ex japansk

Till servering:

  • Endiveblad eller salladsblad
  • Gari (sushiingefära)
  • Finskuren salladslök
  • Ev. sanshopeppar eller japansk chili

Blanda samman miso, sherry, lime och soja. Tärna laxen fint. Skär skalet av grapefrukten och skär ut fruktköttet i filéer och skär det i små bitar. Ta till vara saften, krama ur ”frukthuset”  och blanda ner i marinaden. Hit kan förberedas i god tid.

Vänds samman lax och marinad precis före servering. Smaka av noga! Arrangera på endiveblad. Toppa med gari och salladslök. Pudra över lite sanshopeppar eller chili om du vill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".