Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Grönkålsröra med rostat korn

Publicerat onsdag 6 mars 2013 kl 10.02
Levaintoast med grönkålspesto. Foto: Fia Gulliksson/Sveriges Radio.
  • 70 g grönkål utan den hårda stjälken
  • 1½ dl god olivolja
  • 2 dl rostat kokt korn
  • ½ - 1 st vitlöksklyfta, fint riven
  • 100 g god ost, gärna någon lagrad prästost, Västerbotten, Parmesan eller kanske vit caprin
  • salt och svartpeppar

Lägg de hela kornen på en plåt och rosta dem i ugnen på 200° C tills de har fått gyllene färg, ca 15 min.
Koka kornen halvmjuka i grönsaksbuljong, häll på buljongen lite i taget som när du kokar en risotto ca 15-20 min.
Kyl sedan ner kornen.
Lägg ner kålen i kokande vatten någon minut och låt den sedan rinna av i sil. Mixa grönkålen med oljan, salt, svartpeppar och lite vitlök.
Riv osten grovt, tillsätt kornen och osten till grönkålsröran och smaka av.
Testa också att mixa alla ingredienserna till en jämnare röra.
Prova olika ostar eller byt ut kornen mot rostade solrosfrön eller pumpakärnor för att få en annan karaktär på röran.

Passar bra att breda på ljust surdegsbröd och göra varma mackor av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".