Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Tre franska städer tävlar om att bli mathuvudstad. Foto: Jacques Brinon/Scanpix.

Tre städer tävlar om att bli Frankrikes gourmethuvudstad

Tre städer tävlar om att bli Frankrikes gourmethuvudstad
6:22 min

Till hösten ska Frankrikes gourmethuvudstad koras. Tre städer tävlar om utmärkelsen. Den stad som vinner kommer att få ekonomisk hjälp med att bygga upp ett internationellt kockcentra, där dels framtidens maträtter ska tas fram och dels ska enskilda personer ska kunna gå spännande matkurser.Johan Tollgerdt har begett sig till lilla staden Chevilly-Larue utanför Paris och först möter vi kocken Philippe Ganivet.

– Jag ifrågasätter dagligen om mina recept räcker. Jag vill ju stödja projektet så gott jag kan, men det är ett tufft jobb, säger kocken Philippe Ganivet.
Det är det franska finansiministeriet som har utlyst tävlingen, och vinnaren ska utses av en jury som består av både matspecialister och politiker. Förutom Chevilly-Larue tävlar städerna Dijon och Tours om titeln, men i Chevilly-Larue har borgmästaren Christian Hervy redan sett ut platsen för vinsten: det internationella kockcentrat.
– Vi ska också ha odlingar av gamla, ovanliga grönsaker, säger Christian Hervy.
Han får nästan dagligen e-post från invånarna som hejar på projektet.
– Kanske vore det bästa att alla tre städerna vann. Det franska köket har ju så mycket att erbjuda, säger Christian Hervy.

Johan Tollgerdt
meny@sverigesradio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".