Basilikasås med kapris, dragon och mynta

Portioner: 6-8

Tid: 15 minuter

Såsen serveras lämpligen till stekt eller inkokt fisk. Jag tycker inte att den passar till grillade grejor, den burdusa sotigheten antingen krockar med basilikan eller avlivar de helt. Har inte bestämt mig för vilket. Om du inte har en bra mixerkanna eller handmixer med mycket vassa knivar är det bättre att finstrimla örterna med vass kniv. Försök få tag på torrsaltad kapris som är godare än den inlagda. Skölj och blötlägg i kallt vatten 20 minuter och krama ur lätt före användning.

  • 1 ägg
  • 2 små klyftor färsk vitlök
  • 1 tsk fransk senap
  • 1 msk avrunnen kapris
  • ca 1 msk pressad citron
  • 10 stora blad basilika (mer om du använder späd från kruka)
  • 6 mycket stora blad mynta (mer om från kruka)
  • 1 msk grovhackad dragon (mer om från kruka)
  • 1-2 krm socker
  • 2 1/2 dl neutral rapsolja
  • 3/4 dl fin olivolja, gärna gräsig
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  1. Lägg ägget i ljummet vatten om det är kylskåpskallt så minskar risken att det spricker. Koka upp vatten med vitlökskyftorna. Lägg ner ägget och koka 1 minut. Fiska upp ägg och vitlök. Skala och skiva vitlöken och lägg i en mixerkanna eller skål till handmixer. Gröp ner ägget. Tillsätt senap, kapris och citron.
  2. Mixa ner rapsojan lite i taget till en tjock kräm. grovstrimla alla örterna med vas knv och mixa ner dem mycket hastigt. Rör ner olivoljan lite i taget för hand eller på mycket låg hastighet. Smaka av med vinäger och socker.

Lisa Förare Winbladh

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".