Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Karsten Thurfjells dryckestips till Helen Appelqvists meny

Publicerat måndag 18 mars 2013 kl 10.50

Enklast är nog att man väljer samma dryck till fröknäckebrödet med ärtpesto och den rökta abborren, och jag tänker främst i termer av öl, kanske den amerikanska Dales Pale Ale, från Oscar Blues Brewery, typiskt rik på fruktiga humletoner och ganska torr på tungan, 35 cl för 24 kronor, eller brittiska Thornbridge Jaipur India Pale Ale, en maffig sak med bra beska och tydlig matinriktning, en halvliter för 28 kronor. Thornbridge har gett ut en bok om öl- och matkombinationer, och företräder den välkomna våg av gastropubar som gjort livet bra mycket lättare att leva för oss som gärna turistar på de brittiska öarna.

För ett alkoholfritt alternativ hänvisar jag gärna åter till den skotska humlebomben Nanny State från Brewdog, ett öl som finns även i vanliga mataffärer och kostar kring 12 kronor.

Till rökt abborre tänker jag mig annars gärna ett fatlagrat vitt vin, vilket det är ganska tunnsått med bland mars månads nyheter. Vi har ungerska Tokajicum Darázskö Furmint och Caveau des Jacobins Chardonnay från franska Jura som jag rekommenderade häromveckan, men jag tror nog att den fylliga och rejäla sydafrikanen Pear Tree White Chardonnay Viognier Chenin Blanc också passar till att skölja ner även rökta smaker. Det finns lite päron bland aromerna i denna blandning från trotjänaren Douglas Green Bellingham, men främst absolut ren och osminkad frukt. 79 kronor för Pear Tree White.

Till långkok på älgkött med ugnsbakade rotfrukter tänker jag omedelbart på en av marsnyheternas riktiga utropstecken, Xavier Grenache Vieilles Vignes från Côtes du Rhône. Xavier Vignon har på bara några år etablerat sina viner här i landet. Han är en så kallad flygande vinmakare som genom sin konsultverksamhet hos olika odlare snokat upp massor av bra vingårdar, och med den här grenachen gjord på druvor från gamla vinstockar har han åstadkommit en härligt tät och charmig brygd av mörka bär, örter och choklad, med både balans och längd, utan att ta i för mycket. Riktigt mycket gott vin för 85 kronor är Xavier Grenache Vieilles Vignes 2010.

Jaha, och vad dricker man då till en engelsk brödpudding med whiskysås? Ja, ärligt talat får jag ge mig på en vild gissning eftersom jag inte smakat, men det vore kul att testa skotska Innis & Gunn, ett bryggeri som gjort sig känt för att lagra sina öl i begagnade whiskyfat, och det senaste har pikant nog fått tillbringa en tid med irländska smaker, som ju ofta är lite mjukare än de skotska aromerna. Det blir en trevlig chokladton åt detta dessertmässiga öl, och om någon provar denna kombo, får ni gärna höra av er. Innis & Gunn Irish Cask, 33 cl för 25 kronor.

 

Öl

1502 Dales Pale Ale, Oscar Blues Brewery, USA 35,5 cl 24:-

1626 Thornbridge Jaipur India Pale Ale, Storbritannien 50 cl 28:-

11641 Innis & Gunn Irish Cask, Skottland, 33 cl 25:-

 

Alkoholfritt öl

1947 Nanny State, Brewdog, Skottland 33 cl 12:40

Äpplemust

97081 Grönsöömust, Sverige 65 cl 39:-

90449 Maglehem n:o 4 2012, Sverige 63 cl 48:-

 

Vitt vin

6281 Pear Tree White Chardonnay Viognier Chenin Blanc 2012, Douglas Green Bellingham, Sydafrika 79:-

 

Rött vin

2151 Xavier Grenache Vieilles Vignes 2010, Côtes du Rhône, Frankrike 85:-

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".