Fias brödpudding. Foto: Fia Gulliksson/Sveriges Radio.

Fias brödpudding med whiskeysås

10 -12 portioner

  • 10 skivor bröd i tärningar
  • 2 blodapelsiner i bitar
  • 50 g russin
  • 50 g smör i tärningar
  • 6,5 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 125 g muscovadosocker (eller farinsocker)
  • ½ tsk malen kanel
  • ½ tsk malen kardemumma
  • 1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en rund form med höga avtagbara kanter. Blanda bröd, blodapelsinbitar och russin i formen.

Hetta långsamt upp smör och mjölk i en kastrull till smöret smält. Låt det nätt och jämnt sjuda. Lyft kastrullen från värmen.

Rör samman ägg, socker och kryddor i en skål. Rör i mjölkblandningen och häll altsammans över brödet i formen.

Pressa försiktigt ner brödet så att all vätska sugs upp. Grädda i ca 45 minuter till puddingen har stelnat i mitten, är gyllenbrun och krispig på ytan.

 

Whiskeysås

  • 220 g smör
  • 4,8 dl florsocker
  • 2 ägg
  • 1,3 dl av din favoritwhiskey

Smält smöret och låt det svalna något.

Vispa smöret, äggen och florsockret med elvisp i ca 5 minuter.

Tillsätt whiskeyn i en fin stråle.

Servera puddingen ljummen med kall whiskeysås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".