Långkok på älg med rotsaker. Foto: Fia Gulliksson/Sveriges Radio.

Helenas långkok på älg

Koka först ihop en tomatsås med följande ingredienser:

  • 3 gula lökar, hackade
  • 1 hel vitlök, ca 10 klyftor, skivade
  • 2 tsk torkad paprika
  • 2 konserver av körsbärstomater
  • 1 konserv passerade tomater
  • 3 msk torkad timjan
  • 1 msk köttfond
  • salt och peppar

Lägg därefter köttet i en lergryta. En ny gryta bör blötläggas i ett dygn innan användning. Är den använd några gånger så räcker det med att blötlägga i 30 minuter.

  • 1,8 kg ytterlår eller högrev av älg
  • 1/2 kruka färsk timjan

Sätt ugnen på 125°C. Lägg köttet i en lergryta med lock (eller i en ugnssäker stekgryta). Häll över tomatsåsen och kvistar av färsk timjan och blanda om så att alla ytor på köttet täcks. Sätt på locket. Sätt in i ugnen och låt stå tills köttet är så mört att det faller sönder om du trycker på det med en sked. Detta tar cirka 4 timmar, men kan ta uppemot 6-7 timmar om köttstycket är stort. Det går an att dela köttet 2-3 stora bitar. Ös gärna köttet 2 gånger under tiden det bakas i ugnen. Den andra gången kan man gärna vända på köttet också.

Servera gärna köttet med rostade rotfrukter, kanske lite crème fraiche och lite hårt tunnbröd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".