Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Fröknäcke med ärtpesto

Publicerat måndag 18 mars 2013 kl 12.51
Helenas fröbröd med pesto. Foto: Fia Gulliksson/Sverige Radio.
  • 1 dl solroskärnor
  • 0,5 dl linfrö
  • 0,5 dl sesamfrö
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 2 dl fullkornsdinkelmjöl
  • 2 dl kokande vatten
  • 0,5 dl rapsolja
  • Flingsalt och torkade örtkryddor efter din egen smak, t ex franska örter, hel anis, fänkål, timjan eller rosmarin.

Sätt ugnen på 150 grader och lägg ut bakplåtspapper på en stor plåt
Blanda ihop alla ingredienser och bred smeten på bakplåtspappret.
Lägg ett bakplåtspapper över degen och platta ut till ett tunt lager över hela plåten.
Strö över flingsalt och valfria örtkryddor.
Grädda i ca en timme i nedre delen av ugnen.

 

ÄRTPESTO

  • 1 dl gröna ärtor
  • 1 vitlöksklyfta riven
  • 1/2 dl mandel, riven
  • 1/2 dl ost lagrad
  • 10 stora basilikablad
  • ca 1/2 dl olja
  • 1 tsk citronsaft
  • Det yttersta gula på skalet av en halv citron (gärna ekologisk)

Mixa samman alla ingredienser med en mixerstav eller i en blender.
Smaka av med salt och peppar.

 

VISPAT SMÖR

  • 1/2 kg smör vispas mjukt
  • 2 dl olja, strilas ner när du vispar
  • 4 dl vatten, strilas ner när du vispar
  • 2 tsk salt

Kom ihåg att ta fram i god tid före servering
Vill du göra en variant av delar av smöret: blanda i riven vitlök och en örtkrydda som du gillar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".