Kastrullrökt fisk. Foto: Fia Gulliksson/Sveriges Radio.

Kastrullrökt fisk med grönsaks-julienne och puré

Tänk på att använda en kastrull som du inte är så rädd om. Du kan efter denna rökning fortfarande använda den men den blir lite missfärgad.

  • 500 gr fisk
  • ca 1 tsk salt
  • ca 1 dl rökspån
  • 1/2 Purjolök, tunt strimlade ca 5 cm (sk julienne)
  • 1/2 litet blomkålshuvud
  • 1 dl grädde
  • 1-2 msk smör
  • salt och peppar

Gnid in salt runt om fisken. Låt vila i kylen i ca 1 timme.

Torka av saltet med hushållspapper och skär fisken.

Lägg aluminiumfolie i botten av kastrullen, täck folien med rökspån i ett tunt lager. Täck över spånen med dubbelvikt aluminiumfolie. Lägg på locket och sätt kastrullen på spisen på maximal värme. När det ryker ordentligt så lyft på locket och lägg i laxbitarna. Sätt tillbaka locket och ställ kastrullen åt sidan i ca 10 min.

 

Grönsaks-julienne och puré

Skär tändstickstunna strimlor av purjolök och morot. Stek dem snabbt i smör, salta och peppra.

Koka blomkålen i vatten så att den knappt täcks. När de är färdigkokta, häll bort det vatten som finns kvar. Slå på grädde, koka upp och lägg på en smör klick. Mixa slät med mixer och smaka av med salt och peppar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".