Svampcrostinis med gorgonzola och konfiterad morot. Foto: Fia Gulliksson/Sveriges Radio.

Svampcrostinis med gorgonzola och konfiterad morot

Crostinis

Crostini kan rostas i ugnen flera dagar i förväg och förvaras i en burk med lock.

  • 1-2 låga smala baguetter
  • 0,75 dl kallpressad god olivolja

Sätt ugnen på 275°.
Skär baguetterna i tunna skivor och lägg ut dem på plåt.
Pensla med oljan på brödskivorna och grilla dem ca 3 min högt upp i ugnen. Passa dem noga!
Låt svalna.

 

Svamp- och gorgonzolatopping

  • En klick smör
  • Torkad Karl-Johansvamp
  • Gorgonzola efter smak
  • Grädde
  • Salt och peppar

Lägg svampen i blöt i cirka 30 min.
Häll bort vattnet och fräs svampen i panna, smula ner lite gorgonzola.
När osten smält samman med svampen, slå på lite grädde och låt puttra ihop. Salta och peppra efter smak. Servera på crostinis.

 

Konfiterad morot

  • Skalade morötter i bit
  • Kallpressad oliv-eller rapsolja
  • Salt och peppar efter smak

Lägg morotsbitarna i en kastrull och slå på olja så bitarna precis täcks.
Sätt på spisen på svag värme och låt långsamt småkoka under lock tills morötterna är mjuka. Slå bort lite av oljan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".