Lammstek med rotfrukter. Foto: Fia Gulliksson/Sveriges Radio.

Lammstek med rotfrukter

lammstek (storlek efter önskemål)
salt
peppar
smör
4 vitlöksklyftor
rivet skal av en citron
rosmarin

potatis
rotselleri
palsternacka
morot
sötpotatis
kålrot
gul lök

Putsa lammsteken, storlek efter önskemål obh bryn runt om. Salta, peppra och lägg på ett galler och sätt in i ugn på 175 grader, med stektermometer i.

Smält smör, krossa ner fyra vitlöksklyftor i smöret, riv ner skalet av en citron och lägg i smöret, detsamma med krossad rosmarin och pensla köttet under stekningen.

Skär ner rotsaker, t ex potatis, rotselleri, palsternacka, morot, sötpotatis, kålrot samt gul lök i en oljad långpanna, salta, ställ den under köttet och låt fettet och smöret rinna över det hela.

Rör runt bland rotsakerna emellanåt.

Från 60 till 70 grader är köttet rosa och saftigt. Vid högre temperatur blir köttet gråare och vid 75 till 80 grader är det välstekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".