Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Fläskköttsproducent tröttnade på storskalighet och satsade ekologiskt

Publicerat tisdag 2 april 2013 kl 13.48
Fläskköttsproducent tröttnade på storskalighet och skapade ekologisk storgård
7:49 min
1 av 4
En av grisarna på den ekologiska storgården Herrmansdorf i Bayern i Tyskland. Foto: Annelie Lanner/Sveriges Radio.
2 av 4
Claudia Weimer som arbetar på Hermannsdorf. Foto: Annelie Lanner/Sveriges Radio.
3 av 4
En av Hermannsdorfs grisar. Foto: Annelie Lanner/Sveriges Radio.
4 av 4
På Hermannsdorf lever gäss, hönor och grisar tillsammans. Foto: Annelie Lanner/Sveriges Radio.

På den ekologiska storgården Hermannsdorf strax utanför München har produktion av bland annat ekologiskt fläskkött byggts upp efter att grundaren tröttnade på storskalighet och sålde sin koncern.

Några mil utanför München i Bayern i södra Tyskland, med utsikt över alptoppar, öppna fält och skogar ligger Hermannsdorf. Det är en samling välskötta hus bredvid byvägen. Husen är i olika storlekar och det finns ladugårdar, bageri, bryggeri, affär och restaurang. Men grisar är det viktigaste på gården. Och det är grisar överallt. Både verkliga och som konstverk. Både på affärens kassar och på ölflaskorna. I trädgården står en stor grisdekorerad skulptur och vindflöjeln är - naturligtvis -  utformad som en gris.Om jag anstränger mig kan jag känna en svag doft av gris, men den är inte obehaglig som grislukt kan vara utan känns fräsch när den blandas upp med lukten av hö och doften av nybakt bröd. Mittemot affären - där bland annat alla storgårdens ekologiska produkter säljs - ser jag de första riktiga grisarna. I stora inhängnader som är byggda så att grisarna både kan vara utomhus och inomhus skuttar griskultingar av mellanstorlek runt. De grymtar glatt och ser glada ut och är nyfikna på alla som vill titta på dem.

Stora protester mot storskaligheten

I mitten av 1980-talet startade ekologisk uppfödning av just grisar här. Hermannsdorfs grundare Karl Ludwig Schweisfurth hade då lång erfarenhet av riktigt storskalig produktion av fläskkött. I hans släkt fanns flera slaktare och från andra världskrigets slut drev han det stora familjeföretaget med storskalig fläskproduktion i Bayern. Efter kriget var köttbehovet i Tyskland enormt och hans företag fanns i en del av världen där de flesta av de traditionella maträtterna innehåller fläskkött av något slag. Verksamheten växte både i Tyskland och i Etiopien och Brasilien och var framgångsrik, men fabrikerna var amerikansk-inspirerade jättar. Ju äldre hans båda tvillingsöner blev desto mer diskuterades dessa frågor runt middagsbordet hemma i familjen Schweisfurth. De ifrågasatte hans företagande och sa att de vägrade att ta över en verksamhet som såg ut så här, både när det gällde storskaligheten och när det gällde sin fars flängande över världen. Sönerna gjorde klart för honom att de vägrade att ta över familjeföretaget om det skulle fungera så här. " />Detta irriterade honom, men han började också fundera mer och mer på miljöfrågor och på djurhälsa, samtidigt som sönernas intresse för ekologisk produktion bara växte. Efter många diskussioner  -  och gräl - såldes familjekoncernen och storgården Herrmansdorff startades i mycket, mycket mindre skala. Nu finns 600 grisar på gården tillsammans med hönor, gäss och kor. Här finns även eget bageri och eget mejeri - och eftersom vi är i Tyskland -  även eget ölbryggeri. Nu sysselsätter storgården ungefär 180 personer. En av dem är Claudia Weimer som visar mig runt och berättar om Hermannsdorffs vision om att producera ekologiskt griskött, men också andra produkter. 

Bevarar utrotningshotade grisraser

På storgården har man också valt att bevara gamla grisraser som nazisterna höll på att utrota. De arbetar också för att bevara gammal kunskap om grisuppfödning, men så mycket material har gått förlorat att Hermannsdorff bygger upp en egen kunskapsbank på olika sätt - bland annat genom att köpa upp äldre litteratur om grisuppfödning på internetsajter. Metoderna testas sedan på gården och de som fungerar behåller dom, berättar Claudia Weimer. 

På gården bor www-grisar 

På Hermannsdorf finns också grisar som kallas www-grisar.  Men de har inget med world wide web och internet att göra utan det är de tyska orden: weide-wurme-wule som avses och för den vars tyska är lite ringrostig betyder det grisar som betar, äter maskar och bökar. Det funkar så att grisarna lever tillsammans med hönorna och gässen och det har visat sig väldigt bra för både grisar och höns: rävarna törs inte ta fåglarna, grisarna bökar jorden så hönsen hittar mask och hönsen plockar i sin tur bort insekter från grisarna. 

Ekologiska produkter fortfarande få 

Men trots att den tyska regeringen har infört subventioner för ekologiskt jordbruk är de ekologiska matvarorna fortfarande enbart en liten del av den totala tyska livsmedelsmarknaden. Några procent av alla livsmedel som säljs som är ekologiska - och det handlar om ungefär samma siffror som i Sverige. 2011 var 3,5 procent av den totala livsmedelsförsäljningen i Sverige ekologisk. I en undersökning i Tyskland uppgav knappt hälften av den vuxna befolkningen att de någon gång handlar ekologiska varor.

Trots det uppmärksammade avslöjandet 2011 att giftet dioxin fanns i kött eftersom det fanns i det foder som bland annat grisar fick är det ändå främst frukt och grönt som tyskarna köper ekologiskt. Det visar en sammanställning från organisationen KRAV. En orsak till det kan vara att för den ekologiska korven behöver tyskarna betala både två och tre euro mer än för den konventionella korven.

Men världsmarknaden för ekologiska livsmedel fortsätter att växa i en stillsam takt. Det visar en rapport som Ekowebb och LRF presenterade i fjol. I Tyskland öppnar nya så kallade bio-ladens, dvs ekologiska livsmedelsaffärer och dom stora livsmedelskedjorna har satsat på egna ekologiska sortiment och det öppnar allt fler ekologiska gårdsbutiker runt om i Tyskland - bland annat som den som finns på Hermannsdorf.

Idéerna sprids över världen

Deras idéer sprids över världen på olika sätt. Bland annat håller deras charkmästare regelbundet kurser för korvtillverkare i Sverige.

Hemma på den stora gården i Bayern arbetar alla för att grisarna ska få ett bättre liv - och en bättre död. I sin reklam skriver Hermannsdorf: Bra slaktare är slaktare som älskar djuren. Bland annat transporteras knappt grisarna någon bit alls när de ska slaktas, och det är just djurhållningen som Claudia Weimer tycker är det allra bästa med Hermannsdorf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".