Sik-sked med hjortron. Foto: Fia Gulliksson/Sveriges Radio.

Sik-sked med hjortron

8-10 personer

  • 150-200 gram varmrökt sik eller annan varmrökt fisk

Hjortronsås
En sås om passar fint till rökt/gravad kött/fisk

  • 1 dl crème fraiche
  • 1-2 msk hjortronsylt
  • salt och grovmalen svartpeppar efter smak.

Blanda ihop ingredienserna.

Att först salta och sedan röka mat är nog människans äldsta tillagningsmetod. Med en smidig liten ABU-rök gör du det enkelt själv. Antingen så torrsaltar man den urtagna fisken eller så lägger  man fisken någon timma innan rökningen en 1:10 saltlag, (1 del salt och 10 delar vatten).

Lägg en bit rökt fisk på en smaksked, toppa med lite hjortronsås och ett helt hjortron.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".