Mathantverk, friterade potatisskal och rödlöksmarmelad. Foto: Fia Gulliksson/Sveriges Radio.

Friterade potatisskal och rödlöksmarmelad

Fias friterade potatisskal

  • Potatis
  • Kallpressad olja
  • Örtsalt

Skala potatisen. Skalen ska ha så mycket potatis kvar att det blir som ett tjockt chips.
Torka av skalen med papper.
Värm oljan till ca 180 grader.
Fritera skalen i en kallpressad olja tills de får fin färg och skalen blir knapriga.
Låt skalen rinna av på ett hushållspapper.
Krydda med lite örtsalt, servera.

 

Rödlöksmarmelad

  • 750 g rödlök
  • 1 dl socker
  • 3 msk olivolja
  • 1 dl valfri vinäger
  • salt
  • svartpepparkorn
  • vatten att späda med

Skala och skiva löken tunt.
Lägg alla ingredienser i en gryta eller panna.
Koka ihop i ca 30 minuter tills rödlöken mjuknat och större delen av vätskan kokat in.
Späd med lite vatten om det behövs.
Smaka av med salt och peppar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".