Helenas sjömansbiff. Foto: Fia Gulliksson/Sveriges Radio.

Helenas sjömansbiff

6 portioner

  • 20 potatisar någon ganska fast sort
  • 4 gula lökar
  • 4-5 morötter
  • 1,5-2 kg tunn lövbiff
  • en flaska öl, gärna mörkt
  • salt, peppar
  • lite persilja
  • ev köttbuljongtärning
  • ev 2 lagerblad och lite torkad timjan
  • lite persilja

1. Strimla lökarna och stek dem på medelhög värme i en stekpanna med smör tills de får lite färg. Ställ åt sidan.

2. Skär köttet i ca 1/2 cm tjocka skivor. Platta ev ut köttet med en köttbankare.

3. Bryn skivorna på båda sidor i het stekpanna med smör. Det räcker med 1/2 min på varje sida.

4. Skala och skiva potatisarna tunt.

5. Varva potatis, brynt lök, brynta köttbitar, lagerblad och timjan i en gryta. Det ska vara potatis underst och överst. Värm vatten och buljongtärning tills buljongen löst sig. Häll det samt öl i grytan och koka under lock ca 1 1/2 tim på låg värme.

6. Garnera med finhackad persilja och servera gärna med inlagd gurka och eventuellt senap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".