Karsten Thurfjell tipsar om drycker till skreimenyn

Jag har också varit på Lofoten och glömmer aldrig doften av torkande fisk på sina ställningar. Men nu ska vi väl tänka på dig som lyssnar, som funderar på att laga iordning dom här smakrika fiskrätterna utan att ha doften av tørrfisk i näsborrarna, och när man tänker på just vilka smaker det rör sig om, så förpassar jag mig gärna ner till en pintxobar i San Sebastian, alltså Baskien i norra Spanien, där en hel del av den här fisken hamnar. För där kan man stå vid bardisken och mumsa i sig fiskrom och andra marina smårätter, för att inte tala om lufttorkad skinka, och det vete sjutton om det inte var där i stan, kanske på Arzak, som man uppfann den sotade purjolöken som smaksättare. I alla fall, i glaset där vid bardisken passar en Albariño, det vita vinet från Rías Baixas i Galicien längst ute i nordväst som kombinerar stor fräschör och mineralitet med en ovanligt hög charmfaktor i den lätt tropiska frukten, där både äpplen, päron, plommon, persikor och ananas kan anas, och det tror jag går galant till både skrejlever, fiskkakor och även den hett kryddade fiskgrytan, eftersom det finns en mjukhet i vinet också, om man exempelvis tar min gamla favorit Orballo Albariño, som pålitligt levererar för 89 kronor.

Jag går också gärna några mil söderut över gränsen till Portugal och området Vinho Verde, där man gör lika läckra viner på denna druva som då stavas Alvarinho, i exempelvis min andra stora favorit Alvarinho Contacto från storstjärnan Anselmo Mendes för 124 kronor.

Jag vill också framhålla den amerikanska humlestilens citruslika charm, som verkligen borde matcha dom här ganska dynamiska men ändå finstämda fisksmakerna. Exempelvis i Oppigårds båda humleprover Single Hop Ale eller Amarillo, för 18 respektive 20 kronor, och kanske kan man roa sig att jämföra med amerikanska Sierra Nevada Pale Ale för 24 kronor. Dom här har också väl balanserade alkoholhalter, men vill man gå ner på folkölsnivå, eller helt alkoholfritt, så upprepar jag gärna att det finns sådant i samma stil från Brewdog, men för att inte bli alltför tjatig eller framstå som en reklampelare nöjer jag mig med att hänvisa till vår hemsida.

Bakad choklad med hallonglass då? Ja, maten följer ju en ganska en ganska salt och frisk linje fram hit. Kanske vill man sätta punkt med något riktigt sött, och då vill jag slå ett slag för Österrikes dessertviner, som fortfarande ligger anmärkningsvärt lågt i pris, med tanke på vad man får. Men vid grunda fågelsjön Neusiedlersee vid ungerska gränsen frodas ädelrötan botrytis pålitligt varje höst, och man får nästan alltid till en veritabel orgie av aprikoser, marmelad, marsipan och frisk citrus på en gång, och till choklad med bär är det inte helt fel. Den nya Tschida Seewinkel Auslese kostar exempelvis 89 kronor för en halvflaska, och PMC Beerenauslese Cuvée, som funnits ett tag, går bara på 80. Så det är bara att pröva.

 

 Vitt

2696 Orballo Albariño 2009, Rías Baixas 89:-

6707 Alvarinho Contacto 2010, Anselmo Mendes, Vinho Verde, Portugal 124:-

 

Starköl

1475 Oppigårds Single Hop Ale, Sverige 33 cl 17:50

1442 Oppigårds Amarillo, Sverige 33 cl 19:70

1525 Sierra Nevada Pale Ale, USA 33 cl 23:90

 

Folköl

Södra Pale Ale, Sverige (Finns i matvarubutiker)

Trashy Blonde, Brewdog, Skottland (Finns i matvarubutiker)

 

Alkoholfritt öl

1947 Nanny State, Brewdog, Skottland 33 cl 12:40

 

Dessertvin

2917 PMC Beerenauslese Cuvée, Burgenland, Österrike 80:-

2949 Tschida Seewinkel Auslese 2011, Burgenland, Österrike 89:-

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".