Confiterad sreilever och kokt rom med sotad purjolök. Foto: Stefan Wettainen.

Confiterad skreilever och kokt rom med grönsaksvinägrett och sotad purjolök

Confiterad skreilever

  • 100 g skreilever
  • 2 dl olivolja
  • 1 st vitlöksklyfta i tunna skivor
  • 2 st persiljestjälkar
  • 2 kvistar timjan
  • salt och peppar

Dra försiktigt bort den tunna hinna som omger levern. Salta och peppra runt om.
Lägg resterande ingredienser i kastrull, hetta upp tills det börjar bubbla och dofta i vitlöken och kryddorna.
Ta kastrullen av värmen och lägg ner levern, låt alltsammans svalna ca 10 min.
Ställ tillbaka kastrullen på lägsta effekt och fortsätt den långsamma tillagningen ca 1,5 timme, tills levern blivit fast.
Ta av plattan och låt dra 30 min.

 

Kokt skreirom

  • 1 liten romsäck (ca 200 g. Det är viktigt att romsäcken är hel annars riskerar man att rommen rinner ut i vattnet.)
  • 1 liter vatten
  • 0,5 st gul lök
  • 2 st nejlika
  • 1 st lagerblad
  •  salt

Koka upp vatten, lök och kryddor en liten kastrull, salta som ett spagettivatten.
Lägg ned rommen i vattnet, drag ned värmen till lägsta effekt, täck med lock.
Tillaga ca 1,5 timme, tag kastrullen av värmen och picka romsäcken med nål, låt sedan rommen ligga och svalna i vätskan utan lock ca 30 min.

 

Grönsaksvinägrett

  • 0,5 st fänkål
  • 1 st liten morot
  • 1/3 röd chili
  • salt
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 3 msk olivolja från confiteringen

Skär grönsakerna i riktigt små tärningar.

Blanda grönsakerna, salta och tillsätt vinägern.

Blanda i oljan, smaka av.

 

Garnering

  • Det gröna från 1 purjolök
  • Persiljeblad från 2 kvistar

Ta isär purjolökens ”blad”, skölj och rosta i ca 1 timme i 150 grader, tills de är mörkt bruna. (Detta blir mer än vad som behövs i detta recept, spar det som blir över i lufttät burk, till senare tillfälle. Det är en god smaksättare värd att utforska.)

Strimla persiljan fint.

 

Vid servering:

Skiva rommen, skär levern i bitar, arrangera på tallrikar, peppra och strö persiljan över levern.
Skeda vinägretten över och runt om rommen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".