Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Skinnstekt skrei och timjankryddad fiskkaka med buljong

Publicerat tisdag 9 april 2013 kl 10.53
Skinnstekt skrei och timjankryddad fiskkaka med vinägersyrad smörad buljong. Foto: Stefan Wettainen.

Vinägersyrad, smörad buljong

  • ca 0,4 kg ben och fenor från fisken
  • 1 st gul lök
  • 1 st lagerblad
  • 1 msk salt
  • 1-2 msk vitvinsvinäger
  • 50 g smör

Tvätta fenor och ben rena från blod.
Skiva löken och lägg ben, lök, salt och lagerblad i kastrull och täck med vatten.
Koka upp och skumma av.
Koka sakta i ca 20 min, ta av kastrullen och låt dra 10 min.
Sila och låt koka sakta tills ca 50% återstår.
Mixa med smöret och smaka av med vinäger.

 

Skinnstekt skrei

  • 600 g skrei ryggfilé
  • olivolja

Dela upp i 4 portioner.
Salta runt om, låt ligga i rumstemperatur i 1 timme.
Torka bitarna torra med hushållspapper.
Salta och stek gyllene på skinnsida i het panna, vänd och lägg därefter över på plåt.
Stek i 200g ugn till 40grader. (Detta kanske låter lite men temperaturen kommer att fortsätta att stiga så att fisken blir klar.)

 

Fiskkakor

  • 200 g buk och svanskött från fisk skuret i 2 cm stora bitar
  • 5 kvistar hackad timjan
  • 1 tsk potatismjöl
  • 0,5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 dl ströbröd
  • smör

Lägg alltsammans utom ströbröd i snabbhack och mixa till jämn konsistens.

Forma till 4 små biffar (lättast om du blöter händerna ordentligt emellanåt)

Vänd biffarna i ströbröd

Stek gyllene i smör.

 

Potatis, gräslök och champinjoner

  • 400 g kokt potatis - skuren i 1-2 cm bitar
  • 200 g champinjoner - delade i 1/4
  • 1 klyfta hackad vitlök
  • 1 dl vatten
  • 2 msk finskuren gräslök
  • smör
  • salt, svartpeppar

Fräs vitlök tills det börjar ”dofta vitlök”, tillsätt svamp och vatten.
Låt koka under omrörning tills vattnet dunstat bort.
Tillsätt potatis rör om och låt bli varm, smaka av och tillsätt gräslöken.

 

Servering:

Arrangera i djupa tallrikar, mixa buljongen skummig och häll runt om.                                                         

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".