Bakad choklad med hallonglass. Foto: Stefan Wettainen.

Bakad choklad med hallonglass

4 port
Går bra att förbereda dagen innan.

Hallonglass

  • 250 g hallon
  • 100 g florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker 
  • 1 msk glukos
  • 1,25 dl grädde
  • 1 klyfta citron
  • 0,5 blad gelatin - blötlagt i kallt vatten 10 min

Blanda hallon och socker.
Koka upp glukos och grädde.
Pressa i citronen, krama ur gelatinet och rör om.
Blanda grädd-vätskan med hallon rör om och frys i glassmaskin.

Frys under tiden serveringsformar och när glassen är klar fördela i serveringsformarna, som ställs i frysen i väntan på servering.

 

Bakad choklad

  • 100 g mörk choklad (ca 60%)
  • 100 g smör
  • 0,5 dl socker
  • 2 st ägg
  • 1 nypa salt
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1,5 msk kakao

Smält smör i kastrull, tillsätt chokladen och rör om tills även chokladen smält.
Vispa ägg och socker till jämn smet.
Blanda choklad-smör och ägg till jämn smet.
Tillsätt salt, kakao och vetemjöl.
Blanda till jämn smet.

Smöra 4 st kaffekopps-stora formar och fördela smeten i dessa.

Baka chokladen i 200 graders ugnsvärme ca 8-10 min. Den ska ha kladdig kärna i mitten.
Ta ut glassen när du tar ut chokladen ur ugnen, låt chokladen vila och glassen tina ca 5 min.
Stjälp upp chokladen på tallrik och arrangera glassen bredvid.
Garnera ev med bär och ett par söndersmulade mördegskakor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".