Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Fias frukt- och bärknäcke med färskost

Fias frukt- och bärknäcke med färskost. Foto: Fia Gulliksson/Sveriges Radio.

ca 50-60 små brödkakor

Ett knäckebröd vi äter som tillbehör till soppa med färskost eller bara med smör. Även gott till ostbrickan. Det går att frysa en del av degen i plastfolie. Det går utmärkt att ta fram degen och baka ut den senare. Låt degen gärna tina i kylskåpet för bästa resultat.

  • 200 g torkad frukt eller russin (torkade svarta vinbär, blåbär, lingon eller tranbär, aprikoser och fikon)
  • 3 dl havremjölk eller mjölk
  • 0,5 pkt jäst (25 g)
  • 1 tsk salt
  • 1,5 del grahamsmjöl
  • 1,5 dl rågsikt
  • 1,5 dl dinkelmjöl
  • 2 dl vetemjöl (ca)
  • 1 msk hel kummin
  • 1 msk hel fänkål

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Hacka den torkad frukten mycket fint.
  3. Värm mjölken så att den blir fingervarm (37 grader).
  4. Rör ut jästen i lite av mjölken.
  5. Tillsätt sedan resten av mjölken och saltet.
  6. Arbeta in alla mjölsorterna och frukten till en smidig deg.
  7. Mjöla in bakbordet. Dela degen i två delar. Gör två rullar, dela varje rulle i 25-30 bitar.
  8. Kavla med lätt hand ut degbitarna till rundlar, så tunt det bara går. Mjöla lite på kaveln så går det mycket lättare. Börja med en slät kavel och avsluta med en kruskavel.
  9. Grädda brödbitarna i mitten av ugnen på het plåt i 4 - 6 minuter, eller tills rundlarna börjar få färg.
  10. Låt rundlarna svalna på galler.
     

Färskost

Värm upp 1 liter filmjölk med 3% fetthalt till cirka 40 grader c. 

Låt filen rinna av i en finmaskig silduk eller i ett kaffefilter över natten. (Vasslen som blir över kan du använda som vätska till brödbak. Nu har du grunden till en färskost som du exempelvis kan smaksätta med örtsalt och därefter ringla över en god kallpressad olja.)

Smaksätt med något av följande:
färska örter, salt och peppar
vitlök , salt och peppar
spiskummin, chili och salt
citroncest, persilja, vitlök, salt och peppar
rostade frön, nötter salt och peppar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".