Chokladkaka med mandarinklyftor. Foto: Fia Gulliksson/Sveriges Radio.

Chokladkaka med mandarinsmak

ca 10 bitar

En kladdig chokladkaka smaksatt med Olivolja Mandarine. En underbar kombination av härliga citrustoner som bryter av fint mot den kraftiga chokladsmaken.

  • 150 g mörk choklad, 70 % kakao
  • 100 g rostad mandel
  • 3 ägg
  • 2,5 dl rårörsocker
  • 2 dl olivolja Mandarine
  • 2 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • en nypa flingsalt
  • lättvispad grädde till servering
  • mandarinklyftor

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en avlång brödform, ca 1,5 liter. Hacka chokladen och smält den i vattenbad. Hacka mandlarna grovt.

Rör ihop ägg och socker i en bunke utan att det blir pösigt. Blanda sedan ner olivoljan och den smälta chokladen. Tillsätt därefter kakao, vaniljsocker, vetemjöl, mandlar och salt. Häll smeten i formen och toppa med flingsaltet.

Baka kakan i mitten av ugnen i ca 15 minuter – den ska vara torr i kanterna och kladdig i mitten. Låt kakan svalna helt innan den skärs upp i bitar. Servera med lättvispad grädde och några mandarinklyftor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".