Foto: Annelie Lanner/Sveriges Radio.

Intresset växer för traditionella spannmålssorter

7:42 min

På åkrar runt om i landet har det blivit allt vanligare att gamla sorters spannmål som enkorn, emmer och dinkel odlas.´Många bagerier säljer bröd bakat på mjöl av de här spannmålssorterna och de finns även för hemmabagare

En kvarn som värnar om de gamla, ursprungliga spannmålssorterna är Warbro kvarn i Sköldinge i Sörmland. Där mals mjöl av de äldsta sorterna spannmål - som människan har odlat i tiotusentals år. Det handlar om enkorn, emmer och dinkel men också om lantvetesorter, och ursprungliga korn- och rågsorter.

"Dinkel var okänt för 11 år sen"

Kerstin Björklund som är VD på Warbro kvarn berättar att allt fler nu känner till de här gamla sorterna.
– Vi har märkt en jättestor skillnad sedan vi började för 11 år sedan. Då kände ingen till dinkel, men efter 5 år gjorde alla det, så det gick väldigt fort från år 2000 till idag, säger Kerstin Björklund.
Intresset för de gamla spannmålssorterna verkar fortsätta att växa. Nyligen skrev en avhandling på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, om kvalitén på  de gamla, organiskt odlade spannmålssorterna.

Kultursorter kan rhjälpa mindre odlare

En av de bagare som förespråkar att använda mjöl som malts av de gamla sorternas spannmål är bagarmästare Manfred Enoksson.
– Det finns undersökningar som visar att kultursorterna innehåller mer B-vitaminer och högra mineralhalt och dessutom ger det förutsättningar för mindre bönder att fortsätta odlar. Dessutom för det ihop konsumenten, bönderna och mjölnarna, eftersom man pratar mer om produkten,säger bagarmästare Manfred Enoksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista