Februariviner 2005

Det är dryckesdags. Första måndagen i februari stundar, och det innebär förstås en ny sändning viner på Systembolaget, en sändning som inte riktigt ser ut som förut. Men vi ska först fråga vår vinprovare Karsten Thurfjell om hygienaspekten när det gäller dagens vintillverkning.

Renhet, ja, det har varit en av ledstjärnorna för vinmakarna under dom senaste decennierna. Nya vinanläggningar ser kanske lite industriella ut, med sina rostfria cisterner, kylanläggningar och blanka golv, men dom är också byggda för att kunna spolas totalt rena innan skördens druvmottagning. Gud vad dom spolar! Men så är också kriteriet på ett bra vin idag att frukten är klingande ren. Konsumenterna godtar inget annat. Dom som vant sig vid murriga viner med lite skit i hörnen, viner som är traditionella på fel sätt så att säga, dom vindrickarna håller på att dö ut. Man kan ju bokstavligen känna ibland i viner att här har dom helt enkelt inte skurat ordentligt i källaren. Eller sorterat ordentligt i druvmaterialet för att undvika druvor drabbade av röta. Visst finns det stora konstnärer som fortfarande framställer fantastiska viner i gamla mossiga prång, men knappast i några större mängder. För ska man ha lite volym i produktionen, då kan man inte längre ta några risker att få in obehöriga organismer i processerna. 

Så till månadens vinnyheter. Systemet har alltså infört en ny lanseringsordning. Det innebär att årets tunga nyheter kommer i april och oktober. Då släpps nya viner som man tror på extra mycket, och dom ska garanterat finnas till försäljning i butikerna i ett år. Därefter gör man en utvärdering, och dom som sålt tillräckligt bra får stanna i sortimentet.

Resten av året släpper man tillfälliga partier, dvs viner som Systemet köper in i en viss mängd, ofta rätt liten, som får sälja slut, och sen är det bra. Går det åt snabbt kanske man köper nästa årgång när den kommer.

Det gör förstås nyhetskrönikorna för april och oktober viktigare, eftersom dom nyheter vi rekommenderar då, också ska gå att få tag på. Medan det här februarisläppet med alla småpartier blir lite mer slumpartat för er – och mindre viktigt. Många kul viner, och har ni tur finns dom att köpa. Kolla på nätet eller ring kundtjänst.

Så här har det ju varit jämnt för vissa viner. Om vi tar spanske mästerproducenten Alejandro Fernandez båda viner Pesquera och Condado de Haza från Ribera del Duero, så är dom så efterfrågade över hela världen att vi får ta det vi får, dvs i år 3000 flaskor Pesquera och 4200 Condado de Haza. Och dom brukar sälja slut rätt snabbt, och så får vi vänta till nästa årgång, så här blir det förstås ingen större skillnad. Och det är bara att konstatera att årgången 2000 av Pesquera Tinto Crianza är sedvanligt läcker, med stor, chokladkryddad doft och fint utvecklad plommonpräglad frukt. Och att Condado de Haza 2001 är underbart generös med massor av ung vinbärsfrukt och gräddig ek. Mycket svårt att inte dricka upp direkt, även om dom här båda åldras med behag några år. Konstanta i pris är dom också. Pesquera kostar 154 kronor och har nummer 23085. Condado de Haza går på 135, och där är numret 23087.

På en modestare prisnivå återfinns norditalienska Teroldego Rotaliano Mastri Vernacoli 2003 för 72 kronor. Ett ganska lätt, friskt och örtigt blåbärsvin, perfekt charkuteriackompanjemang som bara finns i Trentino, och som väl har tagits in för att konkurrera med Mezzacoronas Teroldego Rotaliano, som just nu byter årgång till 2003, och som kostar sex kronor mindre, 66:-. Svårt att säga vilken man föredrar, jag tycker dom är likvärdiga, men bjuder man några på middag kan ju köpa en av varje och ha Trentino-tema. Teroldego Rotaliano Mastri Vernacoli för 72 kronor har nummer 32279, och Mezzacorona Teroldego Rotaliano för 66 kronor har nummer 22377.

Och man kan utöka temat med Trentino Lagrein, regionens andra druvspecialitet. Den här 2001:an görs av Fedrizzi Cipriano och har en liknande örtig blåbärsdoft och lite tätare, mörkt fruktig, kryddig smak med viss mognad, som kanske är värd dubbla priset, 139 kronor. Testa själv, om ni hittar en av dom 600 flaskorna, numret är 32005 för Trentino Lagrein 2001.

På den vita sidan blev snabbt prisnivån ganska hög, och vid hundralappen hittade jag tre rätt kraftiga brygder från andra kontinenter.

Chilenska Vina Tarapacà Viognier 2004 har bra citrusfrisk karaktär av denna modedruva från Rhône, med lätt ton av viol och aprikos och fyllig smak med eldigt slut. 100 kronor och nummer 6229 för Vina Tarapacà Viognier 2004.

Sydafrikanska Kumkani VVS 2004 har också Viognier i sig, och det märks, men också att blandningen innehåller Sauvignon Blanc, och en del ek, så det blir rikhaltigt av viol, krusbär och choklad, men kul. Kunde passa till en asiatisk skaldjurswok med lite sötma. 98 kronor för Kumkani VVS, med nummer 23077.

Och så en klassisk ekig chardonnay från USA, närmare bestämt Washington State längst upp i nordväst. Snoqualmie Chardonnay 2003 har smörig citrusfrukt och gräddiga ektoner, så här längtar jag efter nybrynt kyckling med lika gräddig sås. 99 för Snoqualmie Chardonnay – nummer 23073.

Avslutningsvis dessertchardonnay, en underbart fet aprikosorgie från Burgenland i Österrike, PMC Trockenbeerenauslese Chardonnay Selection 2002. Tung och simmig i sin söta koncentration – en dessert i sig, men varför inte pröva det till årets första semla? 159 kronor kostar PMC för en halvflaska, numret 99000, men det kan nog bara njutas i små doser. 

Vitt
23077 Kumkani VVS 2004, Stellenbosch, Sydafrika 98:-
23073 Snoqualmie Chardonnay 2002, Columbia Valley, USA 99:-
6229 Viña Tarapacà Viognier 2004, Maipo, Chile 100:-

Rött
22377 Mezzacorona Teroldego Rotaliano 2003, Trentino, Italien 66:-
32279 Teroldego Rotaliano Mastri Vernacoli 2003, Trentino, Italien 72:-
32005 Trentino Lagrein 2001 (Fedrizzi Cipriano) Italien 139:-
23087 Condado de Haza 2001, Ribera del Duero, Spanien 135:-
23085 Pesquera Tino Crianza 2000 Ribera del Duero, Spanien 154:-

Sött
99000 PMC Trockenbeerenauslese Chardonnay Selection 2002, Österrike 159:-