Karibisk kryddig sås med rom

I Västindien med Karin Fransson. Meny vecka 5 2005.

1 vitlöksklyfta (finhackad)
1 stjälkselleri
½ grön paprika
2 schalottenlökar
1 bifftomat
1 msk tomatpuré
1 tsk jerkpasta
1 lagerblad
1½ dl hönsbuljong
3 msk mörk rom
½ msk apelsinmarmelad (gärna den bittra)
2 msk olja 

Skålla tomaten och skär den i strimlor. Skala lökarna och skär dem, paprikan och stjälksellerin i smala strimlor. Värm lite olja i en gryta och fräs det strimlade däri, men låt det inte få färg. Rör ner tomatpurén och jerkpastan, låt det fräsa med en liten stund och tillsätt sedan hönsbuljongen, romen och lagerbladet. Låt det småputtra i ca 4-5 minuter, smaka av med salt och apelsinmarmelad. Det ska vara en kryddig och lätt het sås med en picant sötma och doft av rom. Så vill ni ha mera hetta, tillsätt då en aning sambal olek eller dylikt. Den här såsen passar bra till både fisk och grillat kött, mycket bra till jerkmarinerat grillat fläsk eller lammkött och sötpotatiskakor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".