Matfrågan vecka: 6

Vem är författaren?

Någon månad efter återkomsten från en av kryssningarna ringde Lady Mount Temple upp oss och bjöd oss komma ner till familjens ställe i Hampshire. Vi tackade förstås ja. ”Skall du ta din kammarjungfru med?” Frågade hon Eva. ”Nej, eftersom det bara är för en week-end kan jag klara mig utan henne.”
Laxfiske var det. Hur i hela friden bär man sig åt för fiska lax?
frågade jag mig oroligt. Jag, den stora sportsmannen måste ju känna till laxfiske i alla detaljer. Jag gick till mina vänner Hardy’s och bad dem undervisa mig i laxfiskets elementära grunder. Samtidigt berättade jag historien om hajfisket i Curacao, vars utgång säkert inte skulle ha blivit så bra om jag inte haft en av Hardy’s utmärkta hajkrokar.
Vederbörande var emellertid högst måttligt roade av min berättelse. Men visst kunde jag få gå igenom en snabbkurs i kastteknik och flugkunskap, båda mycket viktiga ingredienser i en laxfiskares kunnande. Men då fick jag allt köpa ett av Hardy’s fina spön. Det hade jag ju inte råd till, så jag lämnade affären ganska slokörad.
Jag kopplade av alla tankar på laxfiske.
Och så blev det då fredag, den dag då vi skulle fara på weekend till Romsey där Mount Temples slott var beläget. Det hette Broadlands och byggdes i slutet av adertonhundratalet av den kände liberale politikern Gladstone.
Broadlands är inget vackert slott men det är mycket pampigt, de engelska 1700-talsmöblerna bildar en utsökt interiör.
Före middagen gick vi ner i biblioteket och tog en drink tillsammans med värdfolket och några andra house guests; det skulle komma fler dagen därpå, somliga hade inte kunnat göra sig på fredagen.
Naturligtvis skulle vi klä om oss till middagen, något annat var inte tänkbart i den miljön.  

Rätt svar på förra veckans fråga: Kjell Johansson.

Vinnare:
Elisabeth Klewborn, Råå
Rolf Bergström, Enskede
Nena Bjerke Tustian, Stockholm
Ingegerd Högberg, Solna

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 16 februari.       
Adressen är meny@sr.se Skriv tävling i ämnesrutan.