Apelsinvin

I Meny vecka 6 2005

1 kg apelsiner
½ kg citroner
1 kg råg (från hälsokostaffär)
1,2 kg brun farin
2 kg strösocker 
vinjäst

I många unga vita viner finns smaken av olika sydfrukter, apelsin igår i bra tyska viner gjorda på druvan riesling. Det här blir ett sött vin, som tack vare farinsockrets brända smak närmar sig de sötare sorterna av madeira. Pressa de mogna apelsinerna och citronerna över 8 l vatten och lös allt med de båda sockersorterna. Krossa rågen lätt i en mortel och häll i tillsammans med jästen. Rör om och låt stå två till tre veckor, beroende på hur jäsningen klingar av. Tappa om och stoppa som vanligt. Apelsinvin eller madeira? En spetsigare variant får man med knappt mogna, hårda citroner. Mjuka och fullt mogna ger de tyngre toner i det färdiga vinet. Vad man sedan väljer att kalla det är en smaksak. Prova på pålitliga vänner och bekanta med öppna smaksinnen.  

Niklas Lindblad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".