Fikonvin

I Meny vecka 6 2005

2 kg fikon
2½ kg socker
1 g vinsvavla
5 dl starkt, kallt te
4 apelsiner
4 citroner
8 mg B-vitamin
jäst

Fikonvin låter som hämtat direkt ur ”Tusen och en natt”, är gyllengult och packat med ljuvliga frukttoner. Många starkviner ståtar med inslag av fikon, dadlar och russin och det här är ett vin som inte skäms för sig på ett bord med bakverk, choklad och nötter. Men det står även kavat på egna ben utan tilltugg. Skär fikonen i bitar och pressa saften ur citrusfrukterna. Slå 8 liter vatten i jäshinken och tillsätt te, allt socker, vitaminer och jäst. Blanda väl, rör om flitigt och låt den synliga jäsningen pågå under ett par dagar. Lyft bort resterna av fikon och justera till 10 liters nivå, tappa på damejeanne och jäs klart. Den som önskar mera spets på vinet kan riva fruktskalen och låta dem ligga med under de första dagarnas jäsning. Det är synd att låta det här vinet jäsa helt torrt, dess styrka är dess ljuvliga sötma, så bryt i tid.   

Niklas Lindblad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".