Greta Garbos Laxpudding à la Wretman

I Meny vecka 6 2005

2 hg salt lax
¾ kg skinnpotatis
2 ägg
4 dl gräddmjölk
1 knippa hackad dill
1 liten finhackad gul lök 

Om laxen är salt läggs den i litet mjölk och vatten för urlakning över natten. Den kokta potatisen skalas och skärs i skivor. Löken finhackas. Torka av laxen och skär den i små tunna skivor och peppra dem. En form av eldfast gods eller koppar med höga raka kanter smöras. Potatisen läggs varvtals med laxskivorna. Hackad lök och hackad dill strös mellan varven. Understa och översta lagret skall vara potatis. Gräddmjölken vispas upp med äggen och blandningen hälls i formen. Några smörklickar läggs på och puddingen sätts in i ugnen och gräddas i svag ugnsvärme i 45 minuter à 1 timme. Laxpudding kan även göras med rå potatis. Den måste då vara mycket tunt skivad och man måste pröva om all potatisen – även den i mitten – blivit mjuk under gräddningen. Serveras med skirat smör. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".