Karin Franssons örtskola: Salvia

Karin Franssons örtskola del 8: Salvia
4:35 min

Salvia är en Medelhavsväxt, men den övervintrar även i Sverige. Den har vackra blommor och finns i flera varianter. Karin odlar till exempel blodsalvia med röda blad, lavendelsalvia med små spetiska och aromatiska blad, tricolor med tre färger och den fina gourmetsalvian dalmatinersalvia som har större och mildare blad.

Salvia passar bra till nästan allt kött och till fetare fiskar. Plus förstå till klassiker som en god saltimbocca à la romana; kalvkött späckat med salvia och skinka som brässeras i vitt vin. Karin brukar även smörsteka salvia, plocka sedan bort bladen och använd smöret att steka i. Eller doppa stora blad i tempurasmet och fritera dem. ”De ser ut som små möss!” Passar som tilltugg till ett glas vitt vin på balkongen! Odlar du salvia, så vill den ha soligt läge, dränerad mager jord och sparsamt med vatten. Låt den stå på hösten, du kan till och med plocka blad under snön. Vill du frysa salvia, lägg bladen mellan plastfilm. Eller torka den på kvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".