Kavringmacka med strömming och syltad rödlök.Foto: Niklas Skagerlind/ Sveriges Radio

Recept:Västerviksströmming med färskpotatis, stark senap och inlagd rödlök

Receptet sänt i Meny med Annica Triberg 25 juli 2013

Strömmingen kan med fördel ligga och dra i kylen medan du badar. Henrik panerar gärna med asiatiskt ströbröd, så kallad panko, finns numera i många större butiker. Då blir strömmingen fint knaprig. Använd annars vanligt ströbröd.

Till fyra:
8 strömmingsfiléer
1 dl filmjölk
1 tsk Coleman’s senapspulver
1 msk stark, söt senap
1 kvist dill, hackad

Syltad rödlök:
1 rödlök, skalad och tunt skivad
½ dl ättika 12%
1 dl socker
1½ dl vatten

Till panering:
panko eller ströbröd
smör att steka i
salt, peppar

Till servering:
4 skivor danskt rågbröd
smör
4 kalla kokta potatisar
söt senap
Blanda ihop filmjölk, senapspulver, senap och dill. Lägg ner strömmingen och vänd runt. Täck med plast och låt den ligga i kylen i minst 5-6 timmar.
Koka upp lagen till rödlöken. Låt den kalna helt. Lägg ner rödlöken och låt den dra i en halvtimme.
Panera strömmingen i panko eller ströbröd. Stek strömmingen i smör 1-2 minuter per sida. Salta och peppra.
Smöra brödet, lägg på strömming och skivad potatis. Toppa med rödlök och lite senap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".