Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Karamelliserad citronlax med marinerad fänkål, körvel och dragon

Recept: Karamelliserad citronlax med fänkålssallad, körvel och dragon

Receptet sänt i Meny med Annica Triberg 25 juli 2013

Lättast är det att skiva laxen om den är halvfryst. Välj gärna den fina ryggbiten. Du behöver en liten brûléebrännare till laxen, finns i större järnaffärer eller köksbutiker för en liten slant numera.

Du behöver:
4 tunna skivor lax, ca 5 mm tjocka
2 msk råsocker
1 nypa salt

Till citronlag:
1 citron, saft och rivet skal
½ dl kallpressad rapsolja
1 krm krossad fänkål
salt och socker efter smak

Till fänkålen:
1 fänkålsstånd
ett par kvistar färsk körvel
ett par kvistar färsk dragon
lite citronlag (se ovan)
salt, socker, svartpeppar
Lägg den skivade laxen på ett eldfast fat eller på en plåt. Strö över socker och salt.

Blanda ihop citronlagen. Smaka av med salt och socker.
Skär bort den grova delen av fänkålen underifrån. Hyvla den tunt, med mandolin eller osthyvel. Droppa på lite citronlag, så att fänkålen inte mörknar.
Plocka ner bladen av körvel och dragon och blanda med fänkålen. Smaka av med salt, socker och ett par varv med pepparkvarnen.
Bränn av laxen, med en liten brûléebrännare, som en crème brûlée, tills sockret karamelliseras.
Fördela laxen på fyra tallrikar. Slå över kvarvarande citronlag. Servera med fänkålssalladen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".