Risotto med smörstekta kantareller och zuccini. Foto: Niklas Skagerlind/Sveriges Radio

Recept: Kantarellrisotto

Receptet sänt i Meny 25 juli 2013

Risotton är god att servera till laxen, men passar även utmärkt som en egen vegetarisk rätt. Med prästost och kantareller smakar risotton mer ”svenskt”.

Du behöver:
4 dl avorioris
2 schalottenlökar, finhackade
1-2 msk smör
1 dl vitt vin
8-9 dl svampbuljong, kokande
1 dl riven lagrad prästost
salt, peppar

Till kantarellröran:
½ liter kantareller
2 schalottenlökar, finhackade
smör att steka i
salt, peppar

Tillhehör:
1 zucchini
curry
salt, peppar
neutral olja

Skölj riset. Fräs det med löken i 1 msk smör, tills riset är genomskinligt.
Tillsätt vinet och därefter lite buljong i taget och låt det puttra in innan du slår på mer buljong. Fortsätt så tills all buljong har sugits upp av riset, det tar 18-20 minuter.
Vänd ner osten och smaka av med salt och peppar.
Stek svampen hel eller i stora bitar med schalottenlöken i smör. Smaka av med salt och peppar.
Spara några hela stekta svampar att garnera med. Kör resten av svamp och lök hastigt med mixerstav till en röra. Blanda med risotton.
Skiva zucchinin i ½ cm skivor. Stek dem i neutral olja på båda sidor. Pudra alla sidor med lite curry under tiden. Salta och peppra.
Fördela risotto och zucchini, dekorera med hel svamp och servera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista