Jordgubbsshake med blommor och vanilj. Foto: Niklas Skagerlind/ Sveriges Radio

Recept: Jordgubbsshake med blommor och vanilj

Receptet sänt i Meny 25 juli 2013

Gör en flädeblomssaft, se receptet på älgört. Uteslut kanelstången och använd alla ätbara blommor du kan hitta: rosor, tagetes, nyponrosor, fläder, ringblommor med flera goda blommor. Saften är grunden till shaken, hur mycket saft det går åt beror på hur koncentrerad du har gjort den. Servera med en riktig ”mormorssockerkaka” med rivet citronskal.

Till fyra:
½ liter vaniljglass
1-2 dl mjölk
10 jordgubbar
ca ½ dl koncentrerad saft

Till sockerkakan:
2 dl socker
2 ägg
50 gram smör
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 citron, rivet skal och saft
smör + ströbröd till formen

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröda en avlång form noga med ströbröd.
Vispa socker och ägg pösigt. Smält smöret och blanda ner mjölken i smöret.
Vänd ner detta i äggblandningen.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Tvätta citronen väl och riv den gula delen av skalet. Pressa ut saften ut hela citronen i äggsmeten. Blanda försiktigt allt till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Känn med en sticka när den är klar, stickan ska inte vara torr.
Låt sockerkakan svalna några minuter innan den vänds upp och ner på en tallrik. Låt den sedan svalna under formen.

Skiva sockerkakan och rosta den lätt under grillelementet i ugnen.
Bred på färskost, blandad med en aning florsocker och vaniljsocker som en macka.
Blanda alla ingredienser till shaken och mixa. Servera ur fina glas med en ”macka” av citronsockerkaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista