Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Släta vetebullar med kardemumma. Foto: Niklas Skagerlind/ Sveriges Radio

Recept:Annicas släta bullar med kardemumma

Receptet sänt i Meny 25 juli 2013

En sommarklassiker!  Spara receptet till nästa fettisdag, så har du även goda bullar som bas till egna semlor. Har du mjölk som börjar surna? Baka bullar! De blir ännu godare med halvsur mjölk. Till cirka 32 bullar.

Du behöver:
200 g smör
5 dl mjölk
50 g (ett paket) jäst
2 krm salt
1 1/2-2 dl socker
1 dl ljummet vatten
2 ägg
2 msk stött kardemumma
18-20 dl vetemjöl

Till pensling:1 ägg
Smält smöret, tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt (37 °).
Smula ner jästen i en bunke och strö över salt, socker och vattnet. Rör om och låt stå ett par minuter innan du häller i lite av den varma smör- och mjölkblandningen. Se till att jästen löst sig ordentligt. Häll över resten av mjölken och rör ner äggen.
Stöt kardemummakärnorna i mortel och blanda med mjölet.
Blanda ner mjölet i omgångar. Arbeta degen kraftigt, gärna för hand i minst tio minuter. Låt degen jäsa i bunken i 1-1 1/2 timme, övertäckt med plast eller en bricka.
Värm ugnen till 225°.
Vält upp degen på lätt mjölat bakbord. Knåda den lätt och dela degen i fyra delar. Dela sedan varje del i åtta bitar. Rulla dem med lätt hand till släta bullar som lägga på bakplåtspapper på plåtar. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 20-30 min.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 8-11 minuter, tills ytan är gyllenbrun. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".