Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Annicas kräftkok

Publicerat torsdag 25 juli 2013 kl 14.32

Receptet sändes i Meny 1 aug 2013

Använd en stor rostfri gryta med kokande vatten samt en mindre gryta med kokande vatten att späda med.

Ett tjog kräftor(20 st)
2 sockerbitar per tjog
1 näve jodfritt salt
Minst fem stora kvistar krondill
Koka upp och låt koka i minst en kvart.
Lyft upp dillen och smaka av. Det ska smaka mycket dill och salt, ungefär som en kallsup, men inte så det bränner på tungan.

Häll snabbt ner levande kräftor och tryck genast ner dem under vattenytan med ett lock som är lite mindre än grytan. Fyll på med mer vatten om det behövs. Koka i 3-4 minuter, tills kräftorna är vackert röda. Lägg i ny dill.
Stäng av plattan och låt stå en kvart. Nu ska det inte koka. Skumma ytan om inte spadet är klart. Låt kallna i spadet och plocka upp kräftorna på fat med en tång. Doppa aldrig fingarna i spadet, det förkortar hållbarheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".