Förrätt med smörstekta kantareller och fläsk. Foto: Niklas Skagerlind/Sveriges Radio

Recept: Smörstekta kantareller med syrad grädde, surdegsbröd, lingon och fläsk

Sändes i Meny med Annica Triberg 1 augusti 2013

En rustik förrätt där brödet rivs i grova bitar, i stället för att skivas. Till förrätten serverar Johannes Persson små knapriga lingon som är enkla att göra själv. Det fungerar dock inte med färdigköpta rårörda lingon, utan passa på att göra egna när lingonen är fina. Sedan brer du ut dem luftig på en plåt och torkar dem i 60° ugn med luckan på glänt i cirka åtta timmar. De är även goda att använda till frukostfilen! Förrätten blir lagom till 4 personer.

Du behöver:
400 g pustade kantareller
2 schalottenlökar, finhackade
3 msk smetana eller crème fraiche
½ dl finhackad persilja
70 g smör
200 g enrisrökt sidfläsk, grovtärnat och knaperstekt
4 skivor surdegsbröd
1 dl rårörda lingon, torkade i ugn (se ovan)
salt och peppar
Stek kantarellerna i hälften av smöret i en varm stekpanna. Krydda med salt och peppar. Tillsätt schalottenlöken Dra av pannan när kantarellerna är gyllenbruna.
Riv ner brödet i grova bitar och stek dem gyllene i resterande smör. Krydda med salt och peppar.
Blanda kantarellerna med smetana och hälften av persiljan.
Arrangera brödet, fläsket och kantarellerna på ett fat. Avsluta med att strö över resterande persilja och torkade lingon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".